ADR-Favicon 512x512

ADR-Vlaanderen

Verenigt mensen met een hart voor Roemenië

ADR nieuws

Het meisje met de valies

en de redding van het dorp Alun – “Blij om jou terug te zien, mijn land!”

Tama Denise is een jonge en ambitieuze Roemeense vrouw van 36 jaar. Van beroep is ze zangeres. Na een lange samenwerking met de Roemeense televisie beslist ze om naar het buitenland te vertrekken, gedwongen door haar moeilijke leven – hetzelfde verhaal van miljoenen Roemenen die verspreid leven over de hele wereld. Ze woonde in verschillende steden van Roemenië en in verschillende landen in Europa. Ze had verschillende jobs– alles met als enig doel haar grootmoeder, haar mama en haar broer in Roemenië te kunnen helpen. Haar motto luidt: leve het leven! (sus cu viaṭa!).

Over zichzelf schrijft Denise in een artikel op de facebookpagina van de journaliste Ramona Ursu: “Misschien weten jullie dit niet, maar ik ben “het meisje met de valies”: het meisje dat over de ganse wereld gereisd heeft om geld te verdienen om haar familie die thuis gebleven is te kunnen helpen: haar grootmoeder, haar moeder en haar broer. Daarom kon ik geen eigen gezin stichten en geen eigen huis kopen. Ik had en ik heb het nog altijd moeilijk. Mijn enig bezit zijn twee valiezen: één met kleren en één met schoenen. Maar dat heeft geen belang voor mij. Het materiële aspect is niet belangrijk, maar wel de waarden die je doorgeeft aan de volgende generaties. Heel mijn leven wilde ik mijn eigen huis, een huis waarin ik al mijn herinneringen en al de boeken die ik gelezen heb, zou kunnen verzamelen. Het is niet leuk om je boeken in tientallen verschillende huizen te moeten houden, maar in één boekenkast, in jouw eigen living. (…) Mijn land? Ik zou dit voor geen geld ter wereld willen missen. Blij om jou terug te zien, mijn land – met wel en wee, met duizenden kleuren, met honderden problemen! Je bent het mijne en ik zal je nooit meer verlaten!

 

Twee maanden geleden kwam Denise uit Engeland terug naar Roemenië: een vriend vroeg haar terug te komen om samen een dorp in het departement Hunedoara te redden. Zo begonnen ze een project dat “Salvasat” (Red het dorp) heet en staan ze op het punt om een vzw op te richten. Over dit dorp uit Ṭinutul Pădurenilor, of het dorp van marmer, zoals dit wordt genoemd, zegt Denise het volgende: “Wat dit dorp uniek maakt, is het marmer dat gebruikt werd om het Parlementsgebouw (Casa Poporului) te bouwen. De steengroeve werd gesloten in de jaren 90 en op deze manier bleven de dorpelingen zonder werk. Van de oorspronkelijke 120 families blijven er nu slechts twee over in het dorp. Deze prachtige plaats, welk een groot potentieel heeft voor evolutie en wedergeboorte heeft, waar veel materialen (steen, hout, water) beschikbaar en klaar om gebruikt te worden zijn, staat op ons te wachten met open armen.

In deze video kan je zien hoe het dorp Alun ooit was.

Door het oprichten van een vzw, wordt het bewaren van het Roemeens traditioneel dorp en van zijn regionale specificiteit beoogd. Dat wordt concreet vertaald door:

 • het ontwikkelen van infrastructuur en diensten in de landbouw
 • het creëren van jobs in het dorp
 • het bewaren van erfgoed en lokale tradities
 • de armoedebestrijding en de bestrijding van sociale uitsluiting
 • de technologische vernieuwing van bestaande structuren en het invoeren van ecologische structuren

Bovendien zullen de investeringen die gemaakt worden, een positieve impact hebben op het lokaal toerisme.“Kortom, enkele zotten die een gemeenschap willen helpen (en impliciet zichzelf), zijn bereid om een dorp te redden, het eerste op de lijst, maar het belangrijkst voor de maatschappij, voor Roemenië, Alun – het marmeren dorp.” (Tama Denise)

Wij allemaal, beste Roemeense medeburgers, kunnen allemaal een steentje bijdragen. Wij kunnen actief deelnemen om Roemenië beter en mooier te maken. Wil je een handje helpen? Je kan je als vrijwilliger inschrijven. Wil je met een klein bedrag het project steunen? Neem dan contact met Tama Denise via e-mail.

LEVE HET LEVEN / SUS CU VIAṬA!

 Auteur: Nicoleta Beraru


      

      

            
      
      
assignment_turned_in Registrations
No Registration form is selected.
(Click on the star on form card to select)
Please login to view this page.
Please login to view this page.
Please login to view this page.