ADR-Favicon 512x512

ADR-Vlaanderen

Verenigt mensen met een hart voor Roemenië

ADR nieuws

Publicaties

Een geïntegreerd pakket van 47 Roemeense maatregelen tegen armoede. Een inspiratiegids voor ADR-groepen

voorblad-inspiratiegidsMidden februari 2016 keurde de Roemeense regering het geïntegreerd pakket tegen armoede goed.
Het pakket bestaat uit 47 maatregelen die Roemenië tegen 2020 wenst uit te voeren. De maatregelen
streven naar het bestrijden van armoede en het aanpakken van de ongelijkheid. Ze willen ervoor zorgen dat iedereen toegang heeft tot basisvoorzieningen zoals huisvesting, onderwijs, gezondheidszorg en waardig werk.

Actie Dorpen Roemenië Vlaanderen vzw grijpt dit Roemeens plan aan om haar lokale en regionale werking te ondersteunen. In 2016 startte voor ADR-Vlaanderen de 2de beleidsperiode
als erkende sociaal culturele vereniging. In de aanloop naar het beleidsplan 2016-2020 werd een grondige analyse uitgevoerd en gepeild naar de noden van ADR-groepen. Hieruit bleek dat ADR-groepen steeds op zoek zijn naar nieuwe projecten die ze samen met hun Roemeense partner kunnen ontwikkelen. ADR-Vlaanderen neemt dit zeer ter harte en creëert werkinstrumenten.

Een duurzame samenwerking van meer dan een kwart eeuw toont aan dat ADR-groepen reeds een
significante bijdrage hebben geleverd aan het inperken van armoede. Er gebeurt al heel wat, gaande van
kennisuitwisseling tot uitbouw van middenveldorganisaties of lokale welzijnsprojecten. ADR-groepen die interesse hebben om de bijdrage van hun organisatie aan de 47 maatregelen in het licht te zetten, kunnen zich laten inspireren door deze gids. Zo worden de maatregelen als het ware kapstokken, een
inspiratiebron voor ADR-groepen en hun Roemeense partners.

Download de gids door op deze link te klikken.

‘175 jaar diplomatieke relaties België – Roemenië’ 

De voormalige Belgische Ambassadeur in
Roemenië, dhr. Philippe Beke, ontwikkelde
een historische boekenreeks over ‘175 jaar
diplomatieke relaties tussen België en Roemenië’. Van deze driedelige reeks is ook een Engelse samenvatting beschikbaar. ADR-Vlaanderen investeerde in een herdruk zodat het volledige pakket boeken terug beschikbaar is.

ADR-groepen die betalend lid zijn, krijgen één
pakket boeken gratis. Niet-leden kunnen het
ganse volume boeken verkrijgen voor een bedrag
van € 40 (deelname in de kosten).

 

Boek ’25 jaar Roemeense revolutie’

boekMarc Verhaert, één van de pioniers van onze organisatie, schreef een boek over de periode van de revolutie.

Het boek wordt bij ACCO verkocht aan € 21,50. ADR-Vlaanderen heeft eveneens een voorraad van dit boek. Betalende ADR-leden kunnen het boek aankopen aan € 10. Niet-leden betalen € 11/stuk. Bestellen kan via het secretariaat en het boek wordt u per post opgestuurd.

We willen met dit mooie boek dat perfect in de actualiteit van deze periode past (Val van de muur in Berlijn, einde van het communisme, Roemeense revolutie) ook jullie lokale groep een instrument in handen geven om lokaal een evenement op te zetten. Dit kan door bijvoorbeeld een ‘veertiendaagse’ rond Roemeense literatuur te organiseren in samenwerking met jullie lokale bibliotheek. Daarnaast kunnen jullie het boek ook zelf verkopen op een restaurantdag, kerst- of jaarmarkt.
Hebben jullie een overschot aan boeken na enkele maanden? Geen probleem: de niet beschadigde boeken nemen we terug aan inkoopprijs. De levering van de boeken kan gebeuren via regiovergaderingen of onderling af te spreken manier.

Uiteraard kunnen jullie bij het opzetten van dit initiatief gebruik maken van de vlaggenstaanders die in elke regio beschikbaar zijn (vlaggen van ADR-Vlaanderen, België, Roemenië , Vlaanderen, Europa) alsook van de folders van ADR-Vlaanderen, van de ADR-Nieuwsbrieven en ander promotiemateriaal.

Boek ‘Reis door 25 jaar Limburgs Roemeense samenwerking’

Boek drumbunNaar aanleiding van het project “Grenzeloos, 25 jaar Limburgse – Roemeense samenwerking” ontstond het boek ‘Drum Bun. Reis door 25 jaar Limburgs Roemeense samenwerking’.  Het jubileumboek beschrijft in een 10-tal hoofdstukken een geschiedenis van samenwerking waarbij ‘droge’ beleidskeuzes afgewisseld worden met ‘sappige’ anekdotes.

Het boek kan besteld worden door een mail te sturen  en 20 euro over te schrijven op rekening BE 1597 3087 3287 30 met vermelding van ‘boek limpro, naam en adres’. Indien het boek per post moet bezorgd worden, is de kostprijs 23 euro.


      

      

            
      
      
assignment_turned_in Registrations
No Registration form is selected.
(Click on the star on form card to select)
Please login to view this page.
Please login to view this page.
Please login to view this page.