ADR-Favicon 512x512

ADR-Vlaanderen

Verenigt mensen met een hart voor Roemenië

ADR nieuws

Inhuldiging van van ADAM Lapusata/Ladesti

In een context waarin Roemenië op Europees niveau achterloopt op de meeste indicatoren die de gezondheidstoestand van de natie belichten, verschijnt een nieuwe mutualiteit, ADAM Lapusata/Ladesti, op de kaart van het land. De opening van de ziekenzorgvereniging wordt ook bijgewoond door een groep Belgische fietsers van ADR-Vlaanderen, die de thuiszorg voor ouderen in Roemenië promoot en door Jozef Goebels, voorzitter van de ADR-Vlaanderen en stichtend lid van ADAM Lapusata/Ladesti.

Op 13 september 2023, in een warme herfst, vond de inhuldiging van de nieuwe organisatie plaats in de gemeente Lapusata, provincie Valcea. Bij de opening van het evenement sprak de heer Jozef Goebels, voorzitter van ADR-Vlaanderen en The Open Network for Community Development (TON) Foundation, over het belang van betrekkingen tussen gemeenschappen in Roemenië en België en over voorbeelden van goede praktijken die momenteel worden toegepast.

Vervolgens presenteerde Dr. Alex Stoian een korte geschiedenis van mutualistische verenigingen op Europees niveau en door de geschiedenis heen. De gemeenten van Valcea, die een lange traditie van Roemeens-Belgische samenwerking hebben, zijn met elkaar verbonden via ADR-Vlaanderen, TON Foundation, Fundatia Balen-Ladesti spre viitor, GLT Lapusii-Valcea en nu de nieuw opgerichte ADAM Lapusata /Ladesti.

De vereniging heeft tot doel:

 • de toegankelijkheid van de medische diensten voor de inwoners te vergroten
 • gebouwen te bouwen of te renoveren die de doelstellingen van de vereniging dienen
 • de kwaliteit van de medische diensten te verhogen door het gebruik, via donaties, van medische en revalidatieapparatuur, sanitaire materialen van goede kwaliteit en opleidingen voor medisch personeel
 • het aanbod van medische diensten te diversifiëren (dagcentra, thuiszorg)
 • het systeem van sociale gezondheidszorg te bevorderen in relatie tot zorgverleners (openbaar of privé), lokale autoriteiten, organisaties of instellingen
 • het vergroten van de verantwoordelijkheid van de leden van de gemeenschap voor hun eigen gezondheid, gezondheidseducatie
 • het verbeteren van leefomstandigheden en sanitaire voorzieningen
 • het creëren van een groep vrijwilligers om activiteiten te organiseren ten behoeve van de gemeenschap: sociaal-medische zorgdiensten aan huis, het verlenen van basisdiensten, hulp bij persoonlijke hygiëne, het verlenen van medische zorgdiensten.

Tijdens dit evenement sprak de heer Nicolae Joita, burgemeester van de gemeente Lapusata, over hoe de lokale gemeenschap dit project kan helpen ontwikkelen. De steun van de lokale overheid kan ook andere vormen van hulp opleveren om de leefomstandigheden en de medische en sociale zorg voor de inwoners van de gemeente Lapusata, Ladesti, te helpen verbeteren.

Daarnaast sprak de heer Jef Vanhoof over de traditie die de fietsersclub sinds 2017 heeft opgebouwd, door naar het Roemeense parlement te fietsen, waar het slotevenement van het project ‘Rural Communities Active in the Provision and Monitoring of Home Care Services‘ werd gehouden. Vandaag, als oneindige liefde voor Roemenië, trapt de groep fietsers verder voor ouderen en een beter leven.

Naast de plannen die gemaakt zijn en de discussies die gevoerd werden, willen we onderstrepen dat er een groep mensen is die we dankbaar moeten zijn. Een groep die gelooft dat we een kans hebben op een goede toekomst. We bedanken Dr. Cristina Vladu, Mr. Ioan Suru, Mr. Nicolae Joita, burgemeester van Lapusata, Dr. Mariana Stoian, Mevr. Carmen Ciuculan-Dragulescu, Mr. Mon Verrydt, en last but not least, de groep fietsers met Jef Vanhoof alsook Jozef Goebels.

Oorspronkelijk artikel (in het Roemeens) vind je hier.

Groepsfoto opening ADAML Ladesti / Lapusata
Toespraak voorzitter Alex Stoian
Burgemeester Lapusata & Cristina Vladu (vertaling)
Buffet

      

      

            
      
      
assignment_turned_in Registrations
No Registration form is selected.
(Click on the star on form card to select)
Please login to view this page.
Please login to view this page.
Please login to view this page.