ADR-Favicon 512x512

ADR-Vlaanderen

Verenigt mensen met een hart voor Roemenië

ADR nieuws

Project thuiszorg haalt de pers

Op woensdag 8 juni 2016 organiseerden ADR-Vlaanderen en The Open Network for community development een persconferentie in Boekarest. Deze ging door in de Belgische residentie en op uitnodiging van de Belgische en Zwitserse ambassadeurs. Het project thuiszorg met financiering door het Zwitsers fonds voor de uitgebreide Europese Unie werd hier officieel voorgesteld aan de nationale pers, verschillende stakeholders, burgemeesters, ministers en ministeries, instellingen en  het middenveld.

Maar liefst vier staatssecretarissen woonden de persconferentie bij, evenals enkele persoonlijke adviseurs en vertegenwoordigers van diverse ministeries. Zowel TVR International en TV Omenia, naast enkele radiostations en geschreven pers zorgden voor verslaggeving en beide ambassadeurs tekenden present. Van Belgische zijde was Jozef Goebels, voorzitter ADR-Vlaanderen en TON, aanwezig.

Rusu Stan, ouderling uit Dumitresti, maakte de grootste indruk op alle aanwezigen. Deze oude man van 80 jaar getuigde waarom de uitbouw van thuiszorg zo belangrijk is op het Roemeense platteland. Hij heeft diabetes en zijn gezondheidstoestand moet regelmatig opgevolgd worden door de huisarts. Op zelfstandige basis is het moeilijk voor hem om tot bij de dokter te geraken. Kinderen en kleinkinderen zijn naar de stad of naar het buitenland getrokken om daar de kost te verdienen. Op het moment waarop hij hulp heeft van familie of vrienden, heeft de huisarts vaak geen spreekuur of is hij niet in het dorp. Door de uitbouw van thuiszorg in Dumitresti, met steun uit Limburg, is het voor Rusu Stan mogelijk om thuis oud te worden in zijn vertrouwde omgeving.

Het ADR/TON project rond thuiszorg is een pilootproject, maar een voorbeeld uit Bacau toont aan dat duurzame resultaten haalbaar zijn. In Bacau nam de burgemeester zelf het initiatief voor het uitbouwen van thuiszorg en startte de organisatie FSC – Fundatia de Sprijin Comunitar. Het ADR/TON project legt daarom ook de nadruk op het betrekken van gemeentebesturen en beleidsbeïnvloeding, zodat waardig en gezond ouder worden op het platteland een realiteit kan worden in de toekomst.


      

      

            
      
      
assignment_turned_in Registrations
No Registration form is selected.
(Click on the star on form card to select)
Please login to view this page.
Please login to view this page.
Please login to view this page.