Met dit project verzamelen we verhalen en ervaringen van Roemenen in hun stad. We willen de rijke culturele diversiteit van elke stad vieren en promoten.
Door middel van storytelling, willen we Roemenen uitnodigen om belangrijke plaatsen in hun stad te bezoeken en hun verhalen te delen over hoe deze plaatsen hen hebben beïnvloed.
Dit zijn de voornaamte doelstellingen:
Roemenen een stem geven in hun stad door hun verhalen en ervaringen te delen met de bredere gemeenschap.
Bewustwording creëren van de bijdragen van Roemenen aan hun stad en de uitdagingen waarmee ze worden geconfronteerd.
Een brug slaan tussen de Roemeense en Belgische gemeenschappen.
Het verzamelen en delen van Roemeense verhalen en ervaringen.
Het creëren van een positief beeld van de Roemeense gemeenschap.
Het versterken van de interculturele dialoog tussen de Roemeense en Vlaamse gemeenschappen.
De inwoners van Turnhout hebben de eer om als eerste kennis te maken met de Roemeense kijk op hun stad.
Zeebrugge staat bekend om haar bloeiend havengebied. Ook toeristen, zowel binnenlandse als buitenlandse, kennen de weg naar Zeebrugge voor een daguitstap of een iets langer verblijf. Het specifieke karakter van Zeebrugge stelt de stad ook voor uitdagingen.
In 2016-2017 werd een studie rond de toekomst van Zeebrugge afgerond en gaf aanleiding tot een aantal verbeteracties welke sterk de nadruk leggen op verbinding tussen buurten en bewoners. Een extra impuls werd gegeven door het wijkverbeteringscontract 2022-2025 met vijf werven. De organisatie en ondersteuning van verbindende activiteiten trok de aandacht van ADR-Vlaanderen.
Een eerder bescheiden aantal Roemenen (1.300 in 2023) is in belangrijke mate gehuisvest in Zeebrugge. Bijna 40% (totaal van 550) van de Roemenen in Brugge woont in Zeebrugge. De Zeebrugse straten kleuren bij wijze van spreken Roemeens. ADR-Vlaanderen in samenwerking met de Dienst Diversiteit van Brugge een traject opgestart ter stimulering van de betrokkenheid van de Roemeense gemeenschap in de wijkwerking van Zeebrugge.
Voor dit traject wordt de nodige tijd voorzien. De eerste fase (najaar 2023) bestaat uit een analyse van de Roemeense gemeenschap. De connectie met andere gemeenschappen en bewoners in fase 2 bouwt verder op deze kennismaking. In 2024 werken we samen aan een veerkrachtig Zeebrugge.
Deze zullen visueel worden vertaald door Ava Blanche (www.quvvniv.design) in een publicatie in de vorm van een kalender voor 2024. De kalender bevat maandoverzichten, korte samenvattingen van interviews en nuttige informatie voor zowel Roemeens- als vloeiend Nederlands-sprekende mensen. Het doel is om gemeenschappen die deze talen spreken samen te brengen. In januari 2024 wordt er een tentoonstelling in Zeebrugge georganiseerd om de resultaten op een artistieke en vriendelijke manier te presenteren aan nieuwsgierige mensen uit Zeebrugge en de nabije omgeving.
Între două lumi
TRUST (Therapy through Reading and Use of Story Telling) is een Erasmus+ project met als doel om de sociale uitsluiting van mensen, voornamelijk vrouwen, uit gemarginaliseerde milieus te verminderen door middel van lees- en vertelactiviteiten.
Onderdeel van dit project is het boek ‘Între două lumi‘. Het boek is een verzameling van 14 directe getuigenissen van Roemeense emigranten.
Associação para a Ação Educativa Cultural e Desportiva, Form2you( Form2you) – Portugal
Boekenbabbel Hoogstraten
Taal is een verbindende factor in de uitbouw van sociale netwerken. De passie voor literatuur brengt mensen samen om na te denken over maatschappelijke vraagstukken en noden. Tegelijk merken we op basis van recente studies dat begrijpend lezen achteruit gaat en dit zeker bij jongeren met een migratieachtergrond
ADR-Vlaanderen in samenwerking met de bibliotheek van Hoogstraten en diverse Roemeens-Vlaamse auteurs start met een boekenbabbel. Doel is mensen met een verscheidenheid aan levenservaringen samen te brengen rond vertaalde Roemeense literaire werken.