ADR-Favicon 512x512

ADR-Vlaanderen

Verenigt mensen met een hart voor Roemenië

ADR nieuws

Belgische Week 1-4 April 2019: programma ADR en TON

Belgische week van 1 tot 4 april in Iași

Elk jaar organiseert de Belgian Romanian Chamber of Commerce (BEROCC) en de Ambassade van het Koninkrijk België in Boekarest een Belgische week in Roemenië. Dit jaar gaat dit evenement door in het congrescentrum van Iași (Congress Hall, Hall Strada Palas, Nr 7a Iasi) van 1 tot 4 april 2019. Het centrale thema van de Belgische week 2019 is gezondheidszorg en thuiszorg. Meer informatie hierover vind je op de website van the Belgian Romanian Chamber of Commerce (BEROCC)(ENG).

ADR-Vlaanderen en The Open Network for Community Development Foundation (TON) zijn als maatschappelijke organisaties betrokken bij de organisatie van dit evenement en organiseren 3 workshops tijdens de Belgische week.

Tijdens de Belgische week wordt er kennis en goede praktijken uitgewisseld op vlak van gezondheidszorg en thuiszorg. Daarnaast is er voldoende tijd voorzien om te netwerken. Ondernemers, beleidsmakers, Ngo’s en instellingen zowel uit de economische als sociale sector zijn van harte uitgenodigd om deel te nemen.

 

Deelnemen is gratis, maar indien mogelijk graag uw aanwezigheid bevestigen voor 30 maart 2019 via mutualite_csro@yahoo.com of +40722.369.810 (in het Engels).

Programma workshops ADR en TON

1. Workshop over preventie: woensdag 3 april van 9:00 uur tot 11:30 uur

Hoewel de levensverwachting in Roemenië de laatste jaren stijgt, is de gezonde levensverwachting in Roemenië nog steeds een van de laagste in Europa. Hierbij valt op dat vooral het aantal ziektes die moeten worden aangepakt door het gezondheidssysteem erg hoog is. Slechte preventiediensten (zowel primaire, secundaire als tertiaire) zijn een van de belangrijkste oorzaken van dit probleem. De diensten zijn verspreid en hebben geen evidence-based aanpak. Noodzakelijk is een coherente en consistente implementatie, monitoring en evaluatie. Om dit te bereiken is effectief openbaar beleid hieromtrent noodzakelijk.

Panel:

 • Dr Liviu Stafie: Directeur, District Health Authority Iasi (TBC).
 • Adrian Pana: Expert gezondheidsbeleid, Center for Health Outcomes.
 • Năstasă Alin George: Uitvoerend directeur, District Health Authority of Bacau (TBC).

Sprekers:

 • Cristina Vladu, Expert gezondheidsbeleid ADR/TON: Overzicht van preventiediensten in Roemenië: uitdagingen naar de toekomst.
 • Cristina Isar, Vice-President National Centre for Studies in Family Medicine & Dr. Adrian Pana, expert gezondheidsbeleid, Center for Health Outcomes: evidence-based preventie diensten.
 • Ioan Suru, Algemene Manager ADAMSlatina-Timis: Voorbeelden van preventiediensten in een kleine gemeenschap.
 • Cecilia Lucaci (TBC), Senior adviseur, District Health Authority of Bacau: Planning voor primaire preventie van niet-overdraagbare aandoeningen op provinciaal niveau, het voorbeeld van DHA Bacau.

2. Workshop brandwondenpreventie: woensdag 3 april van 12:00 uur tot 13:30 uur

 ADR en TON werken al een lange tijd rond brandwondenpreventie in Roemenië. Vooral na de brand in de Colectiv club in 2015 werd dit onderwerp van groot belang. Tijdens deze ronde tafel worden verschillende organisaties, instellingen en goede voorbeelden samengebracht in verband met brandwondenpreventie. Daarnaast worden ook mogelijke samenwerkingsverbanden en acties besproken.

Sprekers:

 • Jozef Goebels, voorzitter ADR en TON: korte inleiding van de ronde tafel over brandwondenpreventie.
 • Eugen Iancu, voorzitter Colectiv 30.10: Voorstelling van de organisatie en getuigenis van een slachtoffer dat in België werd behandeld.
 • Promotiefilm van de Belgische Ambassade in verband met het werk van ADR en TON op vlak van brandwondenpreventie.
 • Valerie Vermeirsch, Belgische Brandwondenstichting:
  • Voorstelling van de organisatie
  • Erasmus+ project over brandwondenpreventie in kleuter – en lagere scholen: korte presentatie.
  • Brandwondenpreventie project BRAVO voor kleuter – en lagere scholen.
 • Ioan Suru, manager ADAMSlatina-Timis: Werken met vrijwillige SVSU-brandweermensen op het platteland in een Roemeens-Belgische samenwerking. Een voorbeeld van Slatina-Timis en omgeving.
 • ISU/SVSU Iasi: initiatieven in verband met brandwondenpreventie.

 

3. Workshop thuiszorg en lange termijn zorg: donderdag 4 april van 9:00 uur tot 11:30 uur.

Roemenië is een van de snelst vergrijzende landen van Europa. Het aantal inwoners boven 65 jaar neemt explosief toe. Naast de verouderende populatie wordt het land geconfronteerd met de emigratie van 4 miljoen actieve Roemenen. Ongeveer 6-7% van de ouderen in Roemenië zou thuiszorgdiensten nodig hebben, maar een duurzaam netwerk van dergelijke diensten ontbreekt bijna volledig. Slechts 0,23% van de Roemenen boven de 65 jaar profiteren daadwerkelijk van zulke diensten. Daarom is er hierrond een netwerk opgestart van private non-profit, maatschappelijke en professionele organisaties. Ze pleiten voor het stimuleren van wettelijke en financiële beleidsmaatregelen die de ontwikkeling van toegankelijke langdurige zorgdiensten voor Roemeense ouderen mogelijk moeten maken. Dit is belangrijk zodat afhankelijke ouderen worden ondersteund en een waardig leven kunnen leiden. Technische ondersteuning met betrekking tot de organisatie en mogelijke financieringsbronnen voor een effectieve dekking van dergelijke diensten worden geleverd door Belgische partners LCM-mutualiteit en het Witgele Kruis.

Panel:

 • Vasile Cepoi, President National Authority for Management of Quality in Health.
 • Radu Tibichi, President Insurance House of Iasi County.
 • Radu Dop, Vice-President Romanian Medical Association.
 • Jozef Goebels, voorzitter van ADR en TON.
 • Lidia Onofrei (TBD), Ministerie van Gezondheid.

Speakers

 • Cristina Vladu, expert gezondheidsbeleid ADR/TON: overzicht van de diensten langdurige zorg in Roemenië.
 • Kim Cierkens, LCM R&D: België: implementatie van de geïntegreerde zorg in België.
 • Hendrik Van Gansbeke, Algemene coördinator Witgeel Kruis Vlaanderen: afhankelijkheid van patiënten, werkdruk van medewerkers en thuiszorgdiensten georganiseerd binnen de diensten van het Wit-Geel Kruis.
 • Cristina Vasile, algemeen manager Crucea Alb-Galbena Buzau: Uitdagingen van publieke financiering van thuiszorg in Roemenië.
 • Natalia Postolachi, uitvoerend directeur NGO CASMED, thuiszorgdiensten in Balti, Moldova: thuiszorg, publieke en duurzame financiering in Moldova.
 • Alexandru Stoian, expert tandheelkunde ADR/TON & Ioan Suru, manager ADAMSlatina-Timis: Tandheelkundige zorg thuis: Een waargenomen behoefte op gemeenschapsniveau waarmee beleidsmakers rekening moeten houden?

      

      

            
      
      
assignment_turned_in Registrations
No Registration form is selected.
(Click on the star on form card to select)
Please login to view this page.
Please login to view this page.
Please login to view this page.