Roemenië ruilt noodtoestand voor staat van alertheid vanaf 15 mei.
Roemenen mogen vanaf dan buitenkomen zonder dat ze daarvoor een formulier nodig hebben. Tandartsen, diensten voor persoonlijke verzorging en musea zouden terug opengaan. Weliswaar blijft het belangrijk om afstand te behouden en het wordt verplicht om mondmaskers te dragen op openbaar vervoer en in gesloten publieke ruimtes. Ook sporten met maximum 3 personen wordt toegelaten. Elke 2 weken zal de situatie worden opgevolgd om de maatregelen geleidelijk aan verder te versoepelen. De president benadrukt echter dat de situatie rond de pandemie nog niet verbeterde.
Roemeense overheid bereidt zich voor om nieuwe schooljaar digitaal te starten.
Minister van onderwijs Monica Anisie zegt dat het lokale schoolsysteem moet worden gedigitaliseerd tegen september. Dit om voorbereid te zijn op een scenario waarbij de situatie rond het coronavirus nog steeds niet beter is tegen september. De minister wil laptops en tablets ter beschikking stellen van leerlingen die hier geen toegang tot hebben. Uit onderzoek blijkt dat het gaat om zo’n 250.000 leerlingen uit de lagere en middelbare school. Leerkrachten zouden cursussen krijgen in het online lesgeven.
Vandaag steeg het aantal vastgestelde gevallen naar 14.499.
In totaal zijn 6.144 mensen genezen, 876 mensen zijn overleden en 234 patiënten liggen op intensieve zorgen. In heel Roemenië werden er tot nu toe 226.613 testen afgenomen, deze cijfers geven dus niet de werkelijke situatie weer.
Noodordonnantie die de boetes verhoogde tijdens de noodtoestand blijkt ongrondwettelijk.
Dat besliste het Roemeense constitutionele hof na een klacht van de Ombudsman. De meeste boetes die tot nu toe werden uitgeschreven (ongeveer 120 miljoen euro in totaal) waren gebaseerd op deze ordonnantie en kunnen dus aangevochten en geannuleerd worden. Het gaat dan vooral om het overtreden van de beperkingen op verplaatsingen. De Roemeense president zegt gechoqueerd te zijn over deze beslissing.
Voormalige Roemeense eerste minister documenteert rit van Boekarest naar Brussel.
Dacian Cioloș moest in Brussel zijn als lid van de Europese Commissie. Hij maakte een filmpje van zijn reis ter gelegenheid van de werelddag van de journalistiek (3 mei). Tijdens zijn 20 uur durende reis reed hij over lege snelwegen en passeerde hij verschillende controleposten.