ADR-Favicon 512x512

ADR-Vlaanderen

Verenigt mensen met een hart voor Roemenië

ADR nieuws

Vaccinaties, versoepelingen en reiscertificaten.

Vaccinatiecijfer daalt in Roemenië

Sinds 27 december 2020 zijn er in Roemenië 4.113.110 mensen gevaccineerd waarvan 3.161.381 twee dosissen kregen. Als de huidige snelheid wordt aangehouden zal Roemenië op 12 juni 2021 de kaap van 5 miljoen gevaccineerden bereiken, dat is 11 dagen later dan voorspeld. Aan de oorzaak ligt het dalende cijfer van het aantal gevaccineerden per dag, eind mei was dit cijfer lager dan de beoogde 100.000 mensen. Als reactie hierop lanceerde de Roemeense overheid een campagne om vaccinatie te promoten. De campagne werd gemaakt met de steun van Unicef en omvat filmpjes die gedurende 6 maanden via verschillende mediakanalen zullen worden getoond. Roemenen blijken overigens erg creatief te zijn in het motiveren van mensen om zich te laten vaccineren. Eerder zetten ze namelijk ook al het Kasteel Bran, beter gekend als het ‘kasteel van Dracula’, in voor de vaccinatiecampagne. Mensen uit de regio en binnenlandse toeristen konden zich er laten vaccineren en kregen er een gratis tour door het kasteel bij.

Na vaccinatie marathons wordt gestart met vaccinatie karavanen

Na het succes van de vaccinatie marathon in Boekarest begin mei waar 20.360 mensen gevaccineerd werden, zijn er in Roemenië eind mei opnieuw vaccinatiemarathons georganiseerd, onder andere in Boekarest en Craiova. Ook de vaccinatiecentra in militaire ziekenhuizen opgezet in Boekarest, Brașov, Cluj, Constanța, Craiova, Iași en Timișoara waren de laatste week van mei opnieuw non-stop open voor een eerste of tweede prik. Van 31 mei tot 1 juni werden er speciale marathons ingericht voor tieners tussen 16 en 18 jaar. Tot slot werden de laatste dagen ook werknemers van 42 Roemeense bedrijven ter plaatse gevaccineerd.

In West-Roemenië zet Arad twee tijdelijke vaccinatiecentra op aan de grens omdat ze merken dat er meer en meer Roemenen uit het buitenland naar het land reizen om zich te laten vaccineren. Op deze manier konden ook verschillende Roemenen die hun familie met (Orthodox) Pasen bezochten gevaccineerd worden.

In het weekend van 22 mei werd de vaccinatie karavaan, die de rurale gebieden moet bereiken, voor het eerst in gebruik genomen. De eerste stop was Bălăușeri in de provincie Mureș. De bedoeling in de toekomst is dat het personeel van stedelijke vaccinatiecentra, zeker van de centra die niet op volle capaciteit werken, minstens 1 of 2 keer in de week naar rurale gebieden in de provincie trekken om er mensen ter plaatse te vaccineren. Ook het betrekken van huisdokters in deze gebieden is een mogelijke strategie.

Versoepelingen vanaf 1 juni

Vanaf deze maand starten er verschillende versoepelingen in Roemenië met betrekking tot de coronamaatregelen, hierbij speelt vaccinatie een grote rol. De belangrijkste versoepelingen zijn:

 • Activiteiten (cultureel, artistiek of entertainment) mogen buiten doorgaan met 1.000 mensen (i.p.v. 500). Deelnemers moeten wel bewijzen dat ze gevaccineerd zijn, een negatieve test hebben of recent hersteld zijn van een infectie. Als alle deelnemers gevaccineerd zijn mogen openluchtevenementen met meer dan 1.000 mensen plaatsvinden. Soortgelijke regels gelden voor sportevenementen zowel binnen als buiten.
 • Privé-evenementen zoals huwelijken en dopen mogen binnen georganiseerd worden met maximum 50 mensen en buiten met maximum 70 mensen. Ook hier mogen meer mensen aanwezig zijn als iedereen gevaccineerd is.
 • Het aantal mensen dat binnen kan deelnemen aan evenementen (cultureel, artistiek, wetenschappelijk of entertainment) stijgt van 50 naar 70% van de capaciteit van de zaal. Wat betreft vormingen en workshops binnen is het aantal gestegen van 50 naar 70 deelnemers. Ook hier gelden dezelfde regels in verband met vaccinatie.
 • Wat betreft de restaurants is de capaciteit binnen ook verhoogt van 50 naar 70% van de capaciteit van de zaal. Voor accommodaties aan de kust geldt 85% in plaats van 70%.
 • Bars en clubs mogen open zijn tussen 5 uur ‘s morgens en 12 uur ‘s nachts, maar enkel aan 50% van hun capaciteit en iedereen dient gevaccineerd te zijn.

COVID-19 reiscertificaat wordt geïmplementeerd in Roemenië

Het toekomstige groene reiscertificaat dat vrije beweging in de EU tijdens de COVID-19 pandemie moet faciliteren, wordt geïmplementeerd in Roemenië met steun van de Roemeense ‘Special Telecommunications Service’ (STS). Mensen die gevaccineerd zijn, een negatieve test hebben afgelegd of in de laatste 72 uur hersteld zijn van de infectie zouden het digitale certificaat gratis kunnen downloaden of op papier gebruiken. Het document zal voldoen aan alle regels in verband met de bescherming van persoonlijke data en compatibel worden met certificaten van andere EU-landen. Na een testfase in mei wordt verwacht dat het groene reiscertificaat geïmplementeerd kan worden op Europees level gedurende deze maand.


      

      

            
      
      
assignment_turned_in Registrations
No Registration form is selected.
(Click on the star on form card to select)
Please login to view this page.
Please login to view this page.
Please login to view this page.