ADR-Favicon 512x512

ADR-Vlaanderen

Verenigt mensen met een hart voor Roemenië

ADR nieuws

Europese verkiezingen

 

 

 

Op zondag 26 mei trekt België naar de stembus. Die dag kiezen we niet alleen nieuwe parlementsleden in de federale Kamer, maar worden er ook regionale verkiezingen georganiseerd in Vlaanderen, Brussel en Wallonië. Samen met de rest van Europa kiezen we in 2019 ook een nieuw Europees Parlement. In België en Roemenië vinden de verkiezingen plaats op 26 mei.

Waar je ook bent op de verkiezingsdag, je kan overal stemmen. Roemenen die in België wonen kunnen voor Roemeense of Belgische kandidaten stemmen, maar niet voor beide. Op welke lijst je mag of moet stemmen hangt af van je inschrijving in het kiesregister en of je al dan niet Belgische staatsburger bent.

Als je in België woont, maar niet bent ingeschreven in het Belgisch kiesregister, mag je voor de Roemeense lijst stemmen. Dat kan gewoon in een stemkantoor in jouw buurt.
Vergeet zeker niet je identiteitskaart of paspoort mee te nemen. Sinds kort werkt Roemenië namelijk met een computersysteem dat illegale stemmingen moet tegengaan. Wil je liever voor de Belgische lijst stemmen? Dan moet je bij jouw gemeente een aanvraag doen om opgenomen te worden in het Belgische kiesregister.

Als je in België woont en je bent ingeschreven in het Belgische kiesregister moet je op de Belgische lijst stemmen. Wil je liever op de Roemeense lijst stemmen? Dat kan door een verzoek tot verwijdering uit het kiesregister in te dienen bij jouw gemeente. Nadien mag je op de Roemeense lijst stemmen.
Hoe weet je of je bent ingeschreven in het Belgisch kiesregister? Als je hiervoor nooit een aanvraag hebt gedaan, ben je niet ingeschreven. Als je niet zeker bent, kan je dit ook altijd navragen bij jouw gemeente.

Als Belgische staatsburger moet je op de Belgische lijst stemmen. Ook al heb je de dubbele nationaliteit,  de Belgische staat beschouwt burgers met een dubbele nationaliteit als Belgische burgers. In dit geval heb je stemplicht en ben je dus verplicht om te gaan stemmen.
Op welke lijst je ook stemt, waar of voor wie: het belangrijkste is dat je het stemmen serieus neemt. Het is namelijk de enige manier om in de toekomst dingen rondom jou te veranderen of te verbeteren.

Herwerking van het gelijknamig artikel geschreven door Dumitru Chihaia voor zijn website www.stiridinbelgia.be. Actualiteit uit België door een Roemeense bril.


      

      

            
      
      
assignment_turned_in Registrations
No Registration form is selected.
(Click on the star on form card to select)
Please login to view this page.
Please login to view this page.
Please login to view this page.