ADR-Favicon 512x512

ADR-Vlaanderen

Verenigt mensen met een hart voor Roemenië

ADR nieuws

Water4Life en SMHO starten een ‘schoon drinkwater’ project in noord-Roemenië

w4life_02De basis van een goede gezondheid is goed drinkwater. Maar goed drinkwater is niet overal ter wereld vanzelfsprekend. Zo ook niet in de regio Bucovina van de Roemeense provincie Suceava. Hier beginnen de stichtingen Water4life en SMHO (Stichting Medisch Hulpverlening aan Oost-Europa) een proefproject op het gebied van drinkwaterverbetering. Het is bekend dat in de gemeenten Vatra Moldovitei, Moldovita, Frumosu en Vama geen waterleiding aanwezig is. En omdat water uit de supermarkt erg duur is, wordt veelal ‘gratis’ water uit de natuur gedronken. Maar in het consumeren van water uit geslagen pompen of bronnen schuilt een gezondheidsrisico. Het gevaar is de wisselende kwaliteit van het water en met name de nitraatconcentratie. Deze is zeer hoog in het voorjaar, omdat de nitraten van akkers en gronden opgenomen worden in het grondwater via smeltwater en regen. De kans bestaat erin dat micro-organismen nitriet vormen uit de aanwezig nitraat, wat kan leiden tot vergiftiging bij kleine kinderen en bejaarden.


w4life_01 (1)Het proefproject richt zich op de verbetering van betaalbaar en gezond drinkwater. Ervaring uit andere projecten in Azië en Afrika leert dat samenwerking met de plaatselijke organisaties een belangrijke succesfactor is. Verder verrichten universitaire werkgroepen al onderzoek naar water en bodemkwaliteit. Zij kunnen het proefproject ondersteunen. Daarom zullen in samenwerking met plaatselijke instanties en universitaire werkgroepen  de volgende activiteiten worden verricht.

1. Het helpen opzetten van lokale werkplaatsen, waar men de aangeleverde componenten assembleert tot waterzuiveraars, deze vervolgens plaatst bij de plaatselijke huishoudens en instanties (bijv. scholen, gezondheidscentra), en zorg draagt voor onderhoud.
2.  Het helpen creëren van kleine ondernemingen die geassembleerde units verder in de lokale markt kunnen verspreiden.
3.  Het trainen van lokale organisaties in het geven van voorlichting over de gevaren van slecht drinkwater en de mogelijkheden om dit te verbeteren.

In april van dit jaar heeft een afvaardiging van SMHO de lokale burgemeesters en leidinggevenden van medische centra, bejaardenhuizen en ziekenhuizen geïnformeerd over het voorgenomen project. Allen omarmden de doelstellingen van het project. Ze bevestigden dat zelfs het waterleidingbedrijf van de stad Cimpalung niet voldoet aan de eisen vooropgesteld door het ministerie van gezondheidszorg. Het plaatselijke ziekenhuis heeft een eigen put van 20 meter diep om aan water aan te boren van geschikte kwaliteit.

In juli dit jaar (week 30) zal Water4Life samen met SMHO en haar netwerk in Roemenië een congres organiseren in Vatra. Hiervoor worden uitgenodigd: de landelijke en plaatselijke overheid, besturen van de scholen, de plaatselijke huisartsen en verenigingen. De uitkomsten van dit proefproject dienen als basis voor het verder uitrollen van vervolgprojecten in Roemenië en Oost-Europa in het algemeen.


      

      

            
      
      
assignment_turned_in Registrations
No Registration form is selected.
(Click on the star on form card to select)
Please login to view this page.
Please login to view this page.
Please login to view this page.