ADR-Favicon 512x512

ADR-Vlaanderen

Verenigt mensen met een hart voor Roemenië

ADR nieuws

Wakker worden, Roemenen!

Op zondag 29 januari 2017 vond een betoging plaats bij de Roemeense Ambassade in Brussel. Ongeveer 200 Roemenen hebben geprotesteerd tegen het voorstel van de Roemeense regering om het strafwetboek te veranderen en uit solidariteit met de Roemenen in Roemenië. Ze hebben een duidelijke “nee” gezegd tegen de amnestie- en gratiewet die de regering per noodbeschikking wil laten uitvaardigen. Tussen 15u00 en 16u30 hebben de Roemenen hun volkslied “Desteapta-te, române!” (Wakker worden, Roemenen!) gezongen en tegen de corruptie gescandeerd: “Coruptia ucide” (De corruptie vermoord), “Cu ochii pe voi” (We zien jullie), “Vrem program de guvernare, nu penali cu condamnare!” (We willen een regeringsprogramma, geen veroordeelde crimenelen aan de macht! ).

Het voorstel wil gratie verlenen aan degene die voorwaardelijk gestraft werden om zo de druk in de gevangenis te verminderen. Maar het biedt deze criminelen ook de mogelijkheid om aan hun straf te kunnen ontsnappen. Bovendien wordt ook gratie verleent voor corruptiedaden.” (HotNews.ro)

Als de amnestiewet in werking zou treden, zouden verschillende politici ontsnappen aan hun straf, waaronder Liviu Dragnea, de leider van PSD (Socialist-Democratische Partij). Zijn partij heeft de verkiezingen gewonnen met 45% op 11 december 2016. De Roemenen begrijpen daardoor dat zij de rechtsstaat moeten verdedigen. Ze kwamen twee keer op straat: eerst op 22 januari en na een week tijd, op 29 januari, in veel grote steden in Roemenië: Cluj, Timioara, Iasi, Sibiu, Constata, Pitesti, Arad. Op 22 januari betoogde zelf de president van Roemenië, Klaus Iohannis, samen met de anderen duizenden Roemenen. Op 29 januari werd het aantal betogers geschat door de DIGI24 (Roemeense televisie) op meer dan 90.000, waaronder 50.000 alleen in Boekarest. Het was de grootse betoging na de revolutie. Ook in andere hoofdsteden van Europa werden protesten georganiseerd: Parijs, Londen, Rome, Kopenhagen. Naar aanleiding van de protesten van 29 januari schreef de president van Roemenië op 30 januari op zijn facebookpagina: “De regering mag de soevereine wil van de burgers niet negeren. De stem van het volk kan niet meer genegeerd worden! Een sterke democratie is een democratie waarin de meerderheid geen misbruik maakt van zijn rechten omdat hij de macht in handen heeft voor een bepaalde periode. Ik vraag aan de regering om de procedure betreffend de gratie en de verandering van de strafwetgeving te stoppen. Roemenië verliest door het voortduren van deze situatie: het is deze situatie die tienduizenden Roemenen op straat bracht.“

Dinsdagavond om 21u.54 werd de noodbeschikking voor de verandering van de strafwetboeken goedgekeurd. Het voorstel zal doorgestuurd worden naar het Parlement als ontwerpwet. Dit betekent de facto een gemaskeerde decriminalisering van het misbruik, van de nalatigheid in dienst, van het belangenconflict en leidt impliciet tot de afschaffing van de functie die rechters hebben in de samenleving.” (politieke bronnen voor Hotnews.ro)

Auteur: Nicoleta Beraru


      

      

            
      
      
assignment_turned_in Registrations
No Registration form is selected.
(Click on the star on form card to select)
Please login to view this page.
Please login to view this page.
Please login to view this page.