Na vierenhalf jaar dienst, neemt Belgisch ambassadeur in Roemenië Philippe Beke afscheid.
In zijn allerlaatste ‘Business Newsletter’ schrijft de ambassadeur een interessante politieke en economische periode te hebben meegemaakt in de Roemeense geschiedenis.
Op economisch vlak wint Roemenië opnieuw aan kracht na de economische crisis, die het hevigst woekerde in Roemenië tussen 2007 en 2010. Op dit moment wordt er voorspeld dat de Roemeense economie zo’n 3 tot 4 % zal groeien in de komende jaren. Als lid van de Coalitie voor Roemeense Ontwikkeling, kon de heer Beke ervaren hoe bedrijven, economische organisaties en de overheid samenwerken om de competitiviteit van Roemenië als land te versterken. Hij hoopt dat de samenwerking tussen de publieke en de private sector verder verdiept zal worden en dat dit zal zorgen voor nieuwe investeringen. De heer Beke ziet een grote rol voor Roemenië als logistiek platform in de regio. Het Masterplan transport zal hiervoor een belangrijke basis leggen. ‘Transport’ is een moeilijke beleidsbevoegdheid en een versterking van de administratieve capaciteiten in dit ministerie is absoluut noodzakelijk. Op het vlak van justitie kon de ambassadeur een grote vooruitgang waarnemen tijdens zijn mandaat in Roemenië. Roemenië heeft definitief het pad ingeslagen naar een degelijke en onafhankelijke rechtsstaat.
Daarnaast is de ambassadeur tevreden om te zien dat ADR-TON en de Belgisch-Roemeense Business Association (BEROBA) een samenwerkingsovereenkomst ondertekenden. Hij ziet ADR-TON als een van de sterkste vertegenwoordigers van het Belgische middenveld in Roemenië. De samenwerking resulteerde reeds in een eerste prijsuitreiking voor een innovatief project op het vlak van sociale economie. De heer Beke maakte er een prioriteit van om alle judets in Roemenië te bezoeken. Wanneer hij tijd had, bracht hij daarbij ook een bezoek aan partners van de ADR-groepen. Zo was de ambassadeur onlangs nog in Coman (Kinrooi) en in Hodora (Nijlen). Ambassadeur Beke is ervan overtuigd dat het middenveld, evenals heel wat Belgische gemeenten actief in Roemenië, hebben bijgedragen aan een sterk
Belgisch imago in Roemenië, evenals aan het beeld van de Belgische bevolking in Roemenië: dat van een
solidair volk. Tijdens zijn verblijf bracht hij een bezoek aan alle 42 Roemeense judete, waardoor zowel sociale, historische en economische banden werden versterkt tussen België en Roemenië.