ADR-Favicon 512x512

ADR-Vlaanderen

Verenigt mensen met een hart voor Roemenië

ADR nieuws

Roemenië start schooljaar in de schaduw van Corona

Scholen starten op 13 september in de klas of online

Het schooljaar gaat in Roemenië op 13 september van start. In gemeenten waar het aantal COVID-19 gevallen gedurende 14 dagen onder de zes per duizend inwoners blijft, gaan de lessen door in de klassen. Als deze drempel wordt overschreden, gaan de lessen in die plaatsen online door. Op school is het bovendien verplicht om mondmaskers te dragen en afstand te houden. De Roemeense president roept de ouders en de leerkrachten op om zich te laten vaccineren.

Snelle stijging van aantal COVID-19 gevallen verwacht

Tot nu steeg het aantal COVID-19 gevallen steeds sneller dan eerst geschat. Daarom wordt nu voorspelt dat er midden september 2.000 gevallen zullen zijn (in plaats van de eerdere schatting van 1.500 – 1.600 gevallen). Aan de basis van mensen, in combinatie met de geringe naleving van de preventieregels en de Delta-variant die ook in Roemenië dominant aan het worden is.

Door het groeiende aantal gevallen sinds eind juli is het modulair ziekenhuis voor COVID-19 patiënten in Timisoara heropend op 28 augustus. Dit met 10 bedden voor intensieve zorgen en 10 “gewone” bedden. De capaciteit van die laatste kan, indien nodig, nog vergroten naar 54.

Roemenië heeft al meer dan 3 miljoen vaccins doorverkocht of gedoneerd

Volgens ambtenaren van het ministerie van Volksgezondheid heeft Roemenië meer dan 2 miljoen COVID-19-vaccins gedoneerd en meer dan 1,1 miljoen dosissen doorverkocht. Door de verminderde belangstelling voor vaccinatie heeft het land deze maand ook de leveringen van Pfizer/BioNTech en AstraZeneca opgeschort. Eind augustus heeft Roemenië nog dosissen gedoneerd aan Vietnam, Moldavië en Zuid Korea. Daarnaast was er een verkoop aan Denemarken.

In Roemenië zijn momenteel meer dan 5,07 miljoen mensen volledig gevaccineerd. Daarmee is het land tweede laatste van de Europese Unie, met een vaccinatiegraad bij volwassenen van 30%. Alleen Bulgarije doet het slechter met 20%. In de hele Europese Unie is momenteel 70% van de volwassen bevolking gevaccineerd.

Vaccinatiebus rijdt rond in Boekarest

Een bus van het openbaar vervoerbedrijf van Boekarest (STB) is omgebouwd tot een Covid-19-vaccinatiekaravaan en zal tot het einde van het jaar door de stad rijden. Mensen kunnen zonder afspraak en op vertoon van hun identiteitskaart een vaccin krijgen van Johnson&Johnson.

Onderzoek naar valse vaccinatie certificaten

Tot dusver zijn in Roemenië ongeveer 200 strafzaken geopend die betrekking hadden op valse COVID-19-vaccinatiecertificaten. In deze zaken zouden zo’n 400 mensen onderzocht worden. Zo bracht een journalistiek onderzoek een netwerk aan het licht waar je vaccinatiecertificaten kon kopen die door een ziekenhuis in Boekarest zouden zijn opgemaakt.


      

      

            
      
      
assignment_turned_in Registrations
No Registration form is selected.
(Click on the star on form card to select)
Please login to view this page.
Please login to view this page.
Please login to view this page.