ADR-Favicon 512x512

ADR-Vlaanderen

Verenigt mensen met een hart voor Roemenië

ADR nieuws

Bijna heel Roemenië krijgt kleurcode rood

Reizen is niet toegelaten naar de meeste regio’s in Roemenië.

Sinds vrijdag kleurt bijna heel Roemenië rood volgens de kleurcode van Buitenlandse zaken. Reizen naar de regio’s Boekarest-Ilfov, Centrum, Noord West, Noordoosten, zuidoosten, Zuid-Muntenia en Zuid West Oltenia is verboden. Wie terugkeert uit deze regio’s moet zich verplicht laten testen op COVID-19 en 14 dagen in quarantaine verblijven. Enkel west-Roemenië heeft nog code oranje. Hier geldt verhoogde waakzaamheid en wordt een coronatest en quarantaine aangeraden.

Staat van alertheid wordt opnieuw verlengd.

Zondag 16 augustus heeft de overheid de staat van alertheid opnieuw verlengd met 30 dagen, tot midden september. De enige maatregel die verandert, is dat buitenrestaurants open mogen blijven tot middernacht in plaats van 23 uur.

De Roemeense horeca vindt het niet eerlijk dat binnenruimtes van restaurants nog steeds niet mogen openen, daarom organiseren ze vandaag een vreedzaam protest. Ze verwijzen naar andere EU-landen waar binnenruimtes van restaurants, mits strenge maatregelen, wel mogen openen.

Aantal coronagevallen nog steeds boven 1.000 per dag.

Gisteren werden er 1.014 nieuwe gevallen van COVID-19 bevestigd. De laatste 24 uur was dat opnieuw 1.409. Dat brengt het totaal aantal op 73.117. Volgens Alexandru Rafila, de Roemeense vertegenwoordiger van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), ligt dat aantal in werkelijkheid nog 8 tot 10 keer hoger. Het gaat dan vooral om mensen die geen of milde symptomen hebben. Rafila zegt dat er mogelijks al een half miljoen mensen het COVID-19 virus hebben opgelopen.

Kunnen de lokale verkiezingen van september doorgaan met deze cijfers? Eerste minister Ludovic Orban zegt dat deze kunnen plaatsvinden als het aantal gevallen rond 1.000 per dag blijft. Hij zegt dat de groei gedurende de laatste twee weken is afgenomen.

Roemeense overheid publiceert richtlijnen voor de heropening van scholen.

Scholen moeten bij de heropening op 14 september verschillende maatregelen treffen met betrekking tot afstand en hygiëne. De klassen moeten onder andere gereorganiseerd worden zodat er steeds één meter afstand is tussen de banken. Daar waar dit niet kan wordt plexiglas geïnstalleerd. Leerlingen en leerkrachten moeten mondmaskers dragen en het contact tussen leerlingen van verschillende klassen wordt beperkt.


      

      

            
      
      
assignment_turned_in Registrations
No Registration form is selected.
(Click on the star on form card to select)
Please login to view this page.
Please login to view this page.
Please login to view this page.