ADR-Favicon 512x512

ADR-Vlaanderen

Verenigt mensen met een hart voor Roemenië

ADR nieuws

Covid-19 update

De noodsituatie in Roemenië wordt met een maand verlengd.

De eerste minister tekende gisteren het decreet dat dit beslist. Volgens hem heeft Roemenië met de isolatiemaatregelen een situatie vermeden waarbij het gezondheidssysteem het aantal coronapatiënten niet meer aankon. De minister wijst erop dat het gevaar nog niet is geweken en dat het nog niet het moment is om de maatregelen te versoepelen.

Piek van COVID-19 in Roemenië wordt verwacht eind april.

Dat blijkt uit sommige analyses zegt het hoofd van de afdeling noodsituaties (DSU), Raed Arafat. De piek wordt geschat tussen 22 en 26 april, maar het kan ook later zijn. Er komen nog twee zware weken aan volgens Arafat. In veel ziekenhuizen zijn al 2/3de van de intensive care bedden in gebruik. De situatie is nog niet onder controle en dus blijft het belangrijk dat mensen zich aan de maatregelen houden.

Roemeense wetenschappers zetten een platform op om foute informatie over COVID-19 tegen te gaan.

Het platform zal informatie bevatten die is bevestigd door wetenschappers om de bevolking beter te informeren.

De Roemeense politie zal de orthodoxe kerk helpen het heilige licht rond te brengen op paasnacht.

De orthodoxe kerk krijgt toestemming om het heilige licht rond te brengen en het brood te zegenen op vrijdag en zaterdag. Dat kwam de kerk overeen met de minister van Binnenlandse Zaken. De priesters en de aanwezigen moeten de veiligheidsvoorschriften respecteren. De Roemeense politie zal hierop toezien. Het blijft verboden om op paasavond naar de kerk te gaan. Desondanks hebben o.a. sommige priesters opgeroepen dit verbod te negeren.

Gisteren steeg het aantal vastgestelde gevallen naar 6.879.

Dat betekent dat er gisteren 246 nieuwe gevallen zijn vastgesteld. In totaal zijn 1.051 mensen genezen, 346 mensen zijn overleden. 241 patiënten liggen op intensieve zorgen. In heel Roemenië werden er tot nu toe 70.097 testen afgenomen, deze cijfers geven dus niet de werkelijke situatie weer.

EU keurt het verbod van Roemenië op de uitvoer van graan buiten de EU af.

Vorige week legde de Roemeense overheid het uitvoeren van landbouwproducten (zoals suiker, tarwe en graan) aan banden buiten de EU. De EU heeft zaterdag laten weten dit niet goed te keuren omdat er geen reden toe is en omdat deze maatregel de voedselveiligheid in het gedrang zou kunnen brengen.

Zo’n 90.000 Roemenen kunnen de komende periode in het buitenland gaan werken.

Dat zei de eerste minister in een tv-reportage. Ondanks dat verschillende vluchten zijn geannuleerd laat Roemenië wel chartervluchten toe voor seizoensarbeiders. Vorige week verzamelde al 2.500 Roemenen in Cluj-Napoca voor een vlucht naar Duitsland. 250.000 Roemenen zijn teruggekeerd naar hun land.

Automerk Dacia start met het produceren van beademingstoestellen.

Dit is nodig omdat er problemen zijn met de bezorging van beademingstoestellen uit het buitenland.

Telemedicine diensten nemen toe door de COVID-19 pandemie.

Verschillende gezondheidsverstrekkers lanceren platformen zodat patiënten online op consultatie kunnen gaan.

Roemenië vraagt 130 miljoen euro aan Europa om vliegtuigmaatschappijen te redden.

Het overheidsbedrijf Tarom en het private bedrijf Blue Air lijden onder de crisis aangezien de meeste van hun vluchten geannuleerd werden. Tarom had het voor de crisis reeds financieel moeilijk.


      

      

            
      
      
assignment_turned_in Registrations
No Registration form is selected.
(Click on the star on form card to select)
Please login to view this page.
Please login to view this page.
Please login to view this page.