ADR-Favicon 512x512

ADR-Vlaanderen

Verenigt mensen met een hart voor Roemenië

ADR nieuws

COVID-19 update – Verlenging van de staat van alertheid of niet?

Raed Arafat waarschuwt Roemenen nadat aantal besmettingen opnieuw toeneemt.

Op 4 juni was er in Roemenië opnieuw een significante stijging van het aantal positieve COVID-19 gevallen. Raed Arafat, hoofd van het departement noodsituaties, zegt dat dit toont dat de situatie niet onder controle is zoals men zou willen. Hij zegt dat de Roemenen heel voorzichtig moeten zijn en de maatregelen strikt moeten volgen. Afstand houden, de hygiëneregels vlogen en een mondmasker dragen, zijn heel belangrijk. Eerder (19 mei) verklaarde Raed Arafat over het laatste dat je een mondmasker moet dragen in de auto als je mensen vervoert die je maar af en toe ziet. Ook het raam laat je best altijd op een kiertje staan voor goede ventilatie.

Dinsdag (9 juni) kondigde Arafat aan dat Roemenië zich voorbereidt op een tweede golf. Hij zei dat niemand weet of deze sterker of zwakker zal zijn dan de vorige, maar zeggen dat er geen probleem is, zou onprofessioneel zijn. Daarom is het hoofd van het departement noodsituaties van mening dat een vorm van de staat van alertheid nodig is en hoopt hij dat de politieke partijen hiermee akkoord kunnen gaan.

Roemenië heropent winkelcentra en privéscholen na 15 juni.

President Klaus Iohannis maakte dinsdag bekend dat winkelcentra, privéscholen en -crèches opnieuw openen na 15 juni. De restaurants en speeltuinen in de centra blijven echter gesloten. Privé activiteiten buiten (met 50 deelnemers) en binnen (met 20 deelnemers) mogen ook opnieuw plaatsvinden na 15 juni. Fitnesscentra en buitenzwembaden mogen openen als ze de afstandsregels respecteren. De president drong aan op voorzichtigheid, gezien het land geen significante daling van het aantal nieuwe gevallen heeft geregistreerd, en pleitte voor een verlenging van de staat van alertheid. “Er zullen minder beperkingen zijn, maar we kunnen niet verdergaan zonder het instrument van de staat van alertheid”, zei Iohannis.

De Roemeense sociaaldemocraten zijn tegen het plan om de staat van alertheid te verlengen.

De PSD zegt dat er niet genoeg wetenschappelijke bewijzen zijn om de staat van alertheid, die zou eindigen op 15 juni, te verlengen. Ook kleinere partijen Pro Romania en ALDE zeggen negatief te zullen stemmen op het voorstel van de regering met betrekking tot de verlenging. USR zegt nog niet te hebben beslist voor of tegen te stemmen en dat dit zal afhangen van welke data de overheid naar voren zal brengen.

In Boekarest start een campagne voor het testen van antilichamen.

De campagne van de stad Boekarest heeft als doel na te gaan hoeveel mensen in de stad besmet zijn geweest. Gisteren werden de eerste 500 personen getest. In totaal wil men 10.500 inwoners van Boekarest testen. Eerder (22 mei) werd een andere campagne gelanceerd waarbij mensen zich kunnen laten testen op besmetting met het COVID-19 virus. 10.829 van de 11.000 mensen hebben zich al aangemeld hiervoor. 1.540 werden reeds getest. Hiervan waren 2 resultaten positief.


      

      

            
      
      
assignment_turned_in Registrations
No Registration form is selected.
(Click on the star on form card to select)
Please login to view this page.
Please login to view this page.
Please login to view this page.