ADR-Favicon 512x512

ADR-Vlaanderen

Verenigt mensen met een hart voor Roemenië

ADR nieuws

Maatregelen verstrengen opnieuw in Roemenië

Strengere maatregelen voor reizigers uit o.a. België

Gisteren gingen er nieuwe maatregelen in voor mensen die o.a. vanuit België, Frankrijk, Nederland, Spanje en de Verenigde Staten Roemenië willen binnenkomen. Deze reizigers moeten 14 dagen in quarantaine verblijven. Ze hebben de mogelijkheid om de quarantaine te verlaten na 14 dagen als ze op de 8ste dag een test laten doen. De uitslag ervan moet negatief zijn en de persoon mag geen symptomen vertonen. Er is een uitzondering op deze regel voor reizigers die niet langer dan 3 dagen in het land blijven, mits ze een negatieve test kunnen voorleggen die is afgenomen binnen de 48 uur voor aankomst. Lees meer op de website van Romanian Insider.

België kleurt heel Roemenië nog steeds rood, wat wil zeggen dat reizen ten zeerste wordt afgeraden door de Belgische autoriteiten. Bij terugkeer zijn een COVID-test en quarantaine verplicht. Meer informatie op de website van Buitenlandse zaken.

Verstrenging lokale maatregelen in o.a. Boekarest en Iași

In Boekarest werd deze week beslist om restaurants, cafés, theaters en cinema’s opnieuw te sluiten net zoals bars, clubs, disco’s en casino’s. Restaurants in hotels mogen hun gasten wel nog blijven bedienen. De maatregelen zullen terug versoepeld worden als het aantal gevallen per 1.000 inwoners (gedurende de laatste 14 dagen) terug onder 1,5 valt. Momenteel is dit getal in Boekarest 2,4.

Eerder kondigden de lokale overheden van de districten Hunedoara, Bacau en Iași ook al verstrengde maatregelen aan voor de horecasector omwille van dezelfde redenen. De horecasector is niet te spreken over de nieuwe verstrengde maatregelen die er komen nadat ze 6 maanden gesloten zijn geweest en ze begin september terug konden opstarten. De Federatie van de Roemeense hotelindustrie zegt dat de inkomsten van de horecasector instorten en schat dat er tegen het einde van het jaar 90.000 tot 100.000 werknemers hun job zullen verliezen.

Roemeense autoriteiten waarschuwen voor de druk op het gezondheidszorgsysteem

Naar aanleiding van het stijgend aantal gevallen van COVID-19 dringt de overheid bij de bevolking aan om de maatregelen te volgen. De overheid waarschuwt dat de limieten van de ziekenhuizen niet moeten getest worden. Minister van gezondheid, Nelu Tătaru, zei, dat als dat toch het geval wordt, hij er alles aan zal doen om de nodige plaatsen op intensieve zorgen te voorzien. Het is daarnaast ook belangrijk om de intensieve zorgen goed te beheren. Hij haalde het probleem van vermoeid verpleegkundig personeel aan en zei dat mensen moeten weten dat niet alle ziekenhuizen patiënten met COVID-19 behandelen. Lees meer op de website van Romanian Insider.

Hoogste dagelijkse meting

Gisteren werd in de 24 uur daarvoor 2.958 gevallen van het COVID-19 virus gemeten in heel Roemenië. Dat is het hoogste dagelijkse cijfer sinds het begin van de coronacrisis in het land. Het grootste absolute aantal werd geregistreerd in Boekarest (514) en Iași (157). De provincies van Alba, Prahova en Timiș registreerden er elk 100 per dag. De minst getroffen regio’s zijn Călărași en Covasna (elk 13/dag) en de provincie  Ialomița (14). Lees meer over de coronacijfers op de website van Romanian Insider of op de overzichtspagina ‘covid-19 in Roemenië’.

Parlementaire verkiezingen moeten doorgaan

De Roemeense president, Klaus Iohannis, staat erop dat de parlementaire verkiezingen, die gepland staan voor december 2020, doorgaan ondanks het stijgend aantal COVID-19 gevallen. Hij zegt dat Roemenië niet verder kan zonder een volwaardig parlement. PSD was eerder voorzichtig voorstander van het uitstellen van de verkiezingen naar maart 2021 indien de situatie erger wordt. De president vindt dit geen optie, maar oppert wel voor eventueel strengere voorwaarden bij de organisatie van de verkiezingen. Hij zegt dat er bij de lokale verkiezingen geen epidemiologische incidenten waren. Lees meer op de website van Romanian Insider.


      

      

            
      
      
assignment_turned_in Registrations
No Registration form is selected.
(Click on the star on form card to select)
Please login to view this page.
Please login to view this page.
Please login to view this page.