ADR-Favicon 512x512

ADR-Vlaanderen

Verenigt mensen met een hart voor Roemenië

ADR nieuws

Roemenië heft de quarantaine- maatregelen op voor 17 EU-landen (nog niet voor België) en ander nieuws

Roemenië heft de vliegbeperkingen en quarantainemaatregelen op voor 17 EU-landen.

Vanaf vandaag worden vluchten van en naar 17 Europese landen hervat. Mensen die uit deze landen komen, zullen ook niet langer 14 dagen in quarantaine moeten blijven. De 17 landen zijn: Oostenrijk, Bulgarije, Tsjechië, Cyprus, Kroatië, Zwitserland, Duitsland, Griekenland, IJsland, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Malta, Noorwegen, Slovakije, Slovenië en Hongarije.

Deze lijst wordt elke maandag verder aangepast. Landen met minder dan 5 COVID-19 gevallen per miljoen inwoners tijdens de voorbije twee weken zullen aan de lijst worden toegevoegd of behouden blijven. Landen waar de situatie verslechtert zullen dus opnieuw van de lijst worden gehaald. Vluchten van en naar o.a. België, Frankrijk, Italië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Nederland blijven voorlopig geannuleerd. Ook de quarantainemaatregelen voor mensen uit deze landen blijven gelden.

Nieuwe versoepelingen vanaf vandaag aangekondigd.

Naast de eerder aangekondigde versoepelingen (zie update 11 juni) mogen vanaf vandaag ook loterijen en gokkantoren opnieuw hun deuren openen. De berichtgeving rond de “bubbels” in Roemenië is enigszins verwarrend: Groepen van 3 mensen zijn momenteel toegelaten, mensen moeten bijeenkomsten van meer dan 6 personen die niet tot dezelfde familie behoren vermijden. Ondertussen zijn privé bijeenkomsten van 50 mensen (buiten) en 20 mensen (binnen) toegelaten.

Over het al dan niet verlengen van de staat van alertheid wordt begin deze week beslissing verwacht. De president bekritiseerde vorige week nog de oppositiepartijen die vroegen om bewijs voor het verder verlengen van de staat van alertheid (zie ook update 11 juni). Hij haalde o.a. aan dat het aantal patiënten op intensieve zorg nog boven 150 is.

In april steeg gemiddeld inkomen voor personeel gezondheidssector.

Over het algemeen daalde het gemiddelde netto inkomen in Roemenië in april (de eerste volledige maand in lockdown) ten opzichte van maart. Toch was het nog hoger dan het gemiddeld netto inkomen in april 2019. In de sector van gezondheidszorg en sociale assistentie steeg het netto loon ten opzichte van de maand ervoor. Dit komt doordat personeelsleden die COVID-19 patiënten behandelden een risicobonus kregen.

Voetbalcompetitie uitgesteld door nieuwe gevallen COVID-19.

RTLNieuws.nl meldt dat de Roemeense voetbalcompetitie normaal gezien vrijdag 12 juni terug ging opstarten. Dat is niet gebeurd omdat de arts van het Moldavisch team Botosani, dat vrijdag gingen spelen tegen Universitatea Craiova, positief testte. Ook zaterdag (13 juni) werd de wedstrijd tussen Dinamo Boekarest en Chindia Targoviste niet gespeeld omdat een staflid van Dinamo eveneens positief testte. Tot slot bericht Sport.ro dat het nog niet duidelijk is of de wedstrijd van zondag 21 juni (Botosani tegen CFR Cluj) kan doorgaan.

Burgemeester van Boekarest staat erop theaters terug te openen vanaf vandaag.

Zaterdag kondigde de burgemeester van Boekarest, Gabriela Firea, aan dat theaters die worden beheerd door de lokale overheid in Boekarest vanaf vandaag de deuren opnieuw zullen openen voor publiek. De strategische communicatiegroep van de overheid reageerde hierop dat de burgemeester geen daad mag verrichte die in strijd is met de geldende wetten. Momenteel mogen voorstellingen alleen doorgaan in open lucht met een maximum van 500 personen, waarbij de maatregelen met betrekking tot gezondheid en afstand moeten worden gerespecteerd. De burgemeester begrijpt niet waarom gokkantoren wel mogen opengaan en theaters niet.


      

      

            
      
      
assignment_turned_in Registrations
No Registration form is selected.
(Click on the star on form card to select)
Please login to view this page.
Please login to view this page.
Please login to view this page.