Onze eigenste Patrick Van den Nieuwenhof is deze week in Roemenië ter gelegenheid van de Belgische week in Boekarest. Hij verscheen deze week in de krant Nine O’clock.
Gisterenavond beleefde ik enkele prachtige uren in het Crowne Plaza hotel in Boekarest, ter gelegenheid van de Belgische Week. Ik was klaar om naar huis te gaan. Denk ik toch. Het gezelschap was aangenaam en de sfeer, gecreëerd door HE Philippe Beke was aangenaam en leunde dicht aan bij de Latijnse levensstijl. De ambassadeur zat namelijk niet bovenop zijn troon, te wachten op lovende uitspraken en felicitaties van de gasten, zoals dit soms voorvalt.
Mijn blik viel op het gezicht van een jonge man, die zeker niet uit dit deel van Europa komt. Ik kon mezelf niet weerhouden om hem te vragen of hij van Roemenië houdt. Waarop Patrick Van den Nieuwenhof Roemenië met lof toezwaaide en de aantrekkelijkheid van de steden en dorpen die hij bezocht, aanprees. Ik kwam erachter dat hij historicus is van opleiding, maar hij ‘bekeerde’ zich tot de sociale economie.
Sociale economie (ook wel “solidaire economie” of “de derde sector” genaamd) ontstaat vanuit de behoefte om nieuwe, innovatieve oplossingen te vinden voor maatschappelijke, economische of milieu -problemen. Specifiek daar, waar het publieke of private systeem soms aan durf ontbreekt.
Patrik komt uit het Vlaamse gedeelte in België. Tot eergisteravond had ik nooit gedacht dat een Vlaming mijn land zo zou aanprijzen. Drie jaar geleden bezocht in België voor de eerste keer. Op de trein van Brussel naar Brugge werd informatie omgeroepen in het Nederlands en in het Frans. Maar van zodra het Vlaamse grondgebied betraden, werd er geen Franse informatie meer aangeboden. Er werd enkel Nederlands gesproken. Ik kon er niets meer van begrijpen. Gelukkig maakte de schoonheid van Brugge deze communicatieve schok wel goed.
Nu, hier in Boekarest, maakte Patrick me nieuwsgierig om meer te weten over de geschiedenis van België. Want ik weet heel weinig. Patrick is verliefd op het Roemeense land, op de Roemeense schoonheid. Hij vertelde me dat hij deze zomer zal meewerken aan een project waarbij ze willen bewijzen dat verbondenheid tussen mensen, het leren kennen van elkaar cultuur, tradities, wensen en verwachtingen veel meer betekent dan louter toerisme. Dat het meer is dan alleen een hobby, zoals het geval is voor Prince Charles.
Dit is prachtig. Deze man houdt van Roemenië.
Wij, Roemenen, moeten leren om onze medemensen uit Europa en de wereld graag te zien. Laat ons niet langer selecties of onderverdelingen maken op basis waar mensen vandaan komen.
Origineel artikel in het Engels.